Hoooked Patronen
Patroon Simpele Zpagetti Poef
Benodigdheden:
Circa 4 kg Zpagetti
Haaknaald 12 mm
Rond binnenkussen van circa 60 cm doorsnede en een hoogte van circa 18 cm (eenvoudig zelf te
maken van een oud dekbed of met goedkope schuimvlokken)
Oud T-shirt in ongeveer dezelfde kleur als de Zpagetti

Algemeen:
De belangrijkste eigenschap van Hoooked Zpagetti is dat de dikte en de textuur van de draad varieert. Daarom is het van belang bij elk patroon goed te blijven kijken naar de afmetingen en de vorm van het gemaakte tasje.
 Het aantal steken per toer is daarom geen vast aantal maar dient bepaald te worden afhankelijk van de gewenste afmetingen van het eindresultaat.

Stap 1: een ronde lap
De poef bestaat uit 2 rondgehaakte lappen, die later samen vastgehaakt worden. Je begint met het maken van een schuifknoop. Daarna zet je een aantal lossen op. Deze steek wordt ook wel kettingsteek genoemd. Na 5 lossen maak je een cirkel van de ketting. Je gaat dan verder met het maken van vasten. Hierbij kun je kiezen om de de binnenste draad op te pakken of beide draden van de steek. Bij het oppakken van 1 draad komt er een horizontale lijn in het haakwerk; bij het oppakken van beide draden gebeurt dit niet.

Stap 2: Vermeerderen
Vermeerderen:
Om ervoor te zorgen dat de lap plat blijft moet je elke te haken cirkel een aantal steken vermeerderen. Dit lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Haak één vaste in de eerste losse. In de volgende losse haak je 2 vasten. In de derde losse haak je 1 vaste en in de volgende weer 2 vasten in één losse. Dit blijf je herhalen terwijl je rondhaakt. De eerste cirkel heb je 8 steken; de volgende 12; de volgende 18; etc. Ga hiermee door totdat de lap een doorsnede heeft van circa 60 cm. Haak nu nog eens een identieke lap met een doorsnede van 60 cm

Stap 3: Vulling van de poef
Stop de binnenvulling in een oud t-shirt met (ongeveer) dezelfde kleur als de zpagetti en zorg dat je een mooi,
en strak gevuld bolletje hebt. Haak de twee ronde lappen Zpagetti aan elkaar met een halve vaste.Halverwege stop je de binnenvulling erin. Snel verder haken en de spanning erop laten voor een mooi strak eindresultaat..
Klaar…Zpagetti KussenVoor dit patroon zijn slechts een beperkt aantal basissteken nodig: de lossen en de vasten. Voor dIt
kussenhoes heb je circa 1,4 kg zpagetti nodIg, een binnenkussen van 30 x 40 cm en een 12mm haaknaald.

De belangrijkste eigenschap van Hoooked Zpagetti is dat de dikte en de textuur van de draad varieert. Daarom is het van belang bij elk patroon goed te blijven kijken naar de afmetingen en de vorm van het Item. Het aantal steken per toer is daarom geen vast aantal maar dient bepaald te worden afhankelijk van de gewenste afmetingen van het eindresultaat. Houd je meetlint in de aanslag.

Stap 1: Haak een rechthoekige lap.
Maak allereerst een schuifknoop. Daarna zet je circa 28 lossen op tot je een lengte hebt bereikt van 40 cm. Deze steek wordt ook wel de kettingsteek genoemd. Dit is de onderzijde van het kussen. Als je de ketting hebt opgezet, dan maak je de eerste vaste zoals in de bovenstaande afbeelding staat afgebeeld. Hiermee ga je in iedere steek door totdat je bij de eerste losse aangekomen bent. Dit is het einde van je toer. maak nu een keerlosse en draai het hele haakwerk om. Als het werk is omgedraaid, ga je verder met het maken van vasten.
Let op: om het ribbeleffect van de foto te krijgen,, hecht je de vaste steeds aan de achterste draad (V) van de steek in plaats van door de hele steek. Als je dit consequent doet, ontstaan de ribbels vanzelf.

Haak op deze manier verder totdat de lap circa 15 dikke ribbels heeft en een hoogte van circa 30
centimeter. Houd je meetlint in de aanslag, want door de verschillen in dikte van de zpagetti en verschil in je haaktechniek (haak je losser of vaster) kun je meer of minder toeren haken om de gewenste afmetingen te bereiken.
Haak nu nogmaals een lap met precies dezelfde afmetingen.

Stap 2: Kussen vullen
Haak beide lappen rondom aan elkaar vast d.m.v. een verbindingsteek. Je hebt hiervoor de keuze uit de
halve vaste steek, maar je kunt de beide lappen ook aan elkaar rijgen met stopnaald (gebruik hiervoor
een XL stopnaald). Stop als je bij de laatste baan bent, het kussen erin. Hecht de draad en eventuele
loshangende draden aan de binnenzijde af. Zet de draad eventueel met een steekje vast (gebruik
hiervoor naald en draad). Tip: gebruik een wasbare binnenvulling, je kunt het kussen dan in zijn geheel
wassen. Was met vergelijkbare kleuren en laat het item liggend drogen.

Handtas gemaakt Zpagetti zie:
http://www.hoooked.nl/haakpakketten/zpagetti-tassen/zpagetti-tas-milano-handgemaakt-grijs


Geen opmerkingen:

Een reactie posten